Suspiciunea de endometrioză poate fi pusă prin mai multe modalități, iar diagnosticul corect este pus de examenul histopatologic. Examenul histopatologic se realizează pe leziunile de endometrioză excizate în timpul intervenției chirugicale, și trimise către un laborator de anatomie patologică.
Caracterului menstrual al bolii reprezintă un factor important în urma căruia endometrioza poate fi suspectată, atunci când există simptome. Așadar, suspiciunea de endometrioză poate fi dată de simptomele pacientei, care apar sau se înrăutățesc pe durata menstruației, de cele mai multe ori. Sunt și cazuri când simptomele sunt constante.
Diagnosticul de endometrioză poate fi obținut:
- în urma anamnezei și a examenului ginecologic (suspiciune);
- în urma examinărilor imagistice cum ar fi ecografia și RMN pentru endometrioză;
- în urma laparoscopiei și a examenului anatomopatologic;
Anamneza și examenul ginecologic
Istoricul pacientei și examinarea bimanuală pot ajuta la diagnostic. Simptomele pot ajuta la ghidarea investigațiilor clinice și imagistice. Semnele clinice pot fi absente sau pot include un uter fix și sensibil la atingere, leziuni vizibile la nivelul colului uterin, noduli în fornixul vaginal posterior, ligamente uterosacrate îngroșate/nodularitate, noduli în septul rectovaginal și fundul de sac Douglas. Anamneza și rezultatele examinării ginecologice pot sugera beneficiul unor investigații imagistice înainte de operație.
Ecografie și RMN
Investigațiile imagistice inițiale pentru endometrioză sunt ecografia abdominală, și ecografia transvaginală RMN este o investigație care poate diagnostica endometrioza infiltrativă. Pentru a obține însă o imagine mai clară și un diagnostic corect, RMN-ul pentru endometrioză trebuie făcut cu instilare de gel intravaginal și intrarectal.
De reținut faptul că nu toate formele de endometrioză sunt vizibile imagistic, și că lipsa semnelor clinice nu exclude diagnosticul de endometrioză. De asemenea, este important ca atât ecografia/consultul ginecologic, dar și RMN-ul să fie efectuate de persoane cu experiență în endometrioză
Laparoscopia și examenul histopatologic
Chirurgia laparoscopică este cea mai precisă metodă de diagnosticare a endometriozei însă este foarte important că chirurgul să fie familiarizat cu toate formele posibile ale endometriozei, de la forma și aspectul vizual subtil, până la cel sever. Laparoscopia denumită metoda gold standard este până în prezent metoda de diagnostic ce poate diagnostica cu acuratețe toate formele de endometrioză. Diagnosticul corect depinde însă de abilitățile chirurgului de a recunoaște toate tipurile/culorile de endometrioză și locurile unde poate fi găsită. După operație, leziunile excizate sunt trimise la un laborator de anatomie patologică pentru examinarea macroscopică și microscopică.