Endometrioza este o afecțiune cronică, care de multe ori invalidează persoana. Până în prezent nu există o metodă curativă pentru endometrioză, metodele existente ajută la gestionarea simptomatologiei bolii și la îndepărtarea leziunilor de endometrioză. Acestea sunt analagezice, medicamente hormonale și chirurgie. Metoda cea mai eficientă este excizia, o modalitate chirurgicală de îndepărtare a leziunilor de endometrioză.
Ca urmare a lipsei de informații în rândul medicilor, multe paciente ajung să vadă mai mulți medici și să primească mai multe metode de tratament, fără să aibă rezultatele scontate. Fiind o afecțiune complexă endometrioza necesită o abordare multidisciplinară, într-o echipă rutinată în această patologie. Terapia chirurgicală care se împarte în ablație (arderea țesutului) și excizie (îndepărtarea țesutului). Studiile de cohortă efectuate arată că dintre toate metodele de tratament, metoda care are o rată de recidivă mică și care, în unele cazuri poate vindeca boala, este excizia.
Important de știut:
- Histerectomia nu vindecă endometrioza
- Îndepărtarea ovarelor nu vindecă endometrioza
- Sarcina nu vindecă endometrioza
- Menopauza nu vindecă endometrioza
Terapia medicamentoasă
Analgezice: O primă metodă de ameliorare a simptomelor cauzate de endometrioză este administrarea de analgezice.
Contraceptive: Contraceptivele au rolul de a reduce/inhiba menstruația, și de a ameliora durerile menstruale.
Progestin: Progestinul, o formă artificială de progesteron este disponibil sub formă de dispozitive uterine, implanturi, injecții (Depo-provera) sau pastile.
GnRH agonisti si antagoniști: Terapia cu hormoni care eliberează gonadotropină ce imită menopauza este o altă metodă de tratament folosită în cazul endometriozei, având ca bază observații istorice cum că, după menopauză, boala poate fi vindecată.
Terapia chirurgicală: Excizie
Excizia presupune îndepărtarea țesuturilor endometriozice de țesutul înconjurător folosind diferite instrumente chirurgicale precum foarfece sau electrochirurgia. Această metodă nu distruge țesuturile, astfel încât chirurgul poate trimite patologului o biopsie a țesutului excizat pentru a confirma diagnosticul de endometrioză sau alte afecțiuni.
Excizia poate fi folosită atât în cazul leziunilor superficiale cât și în cazul leziunilor profunde sau a nodulilor endometriozici care infiltrează diferite organe. De asemenea, excizia permite chirurgului să separe leziunile de endometrioză de țesutul înconjurător, asigurându-se astfel că întregul implant este îndepărtat în totalitate.
Endometrioză afectează cel mai des peritoneul care este o membrană subțire ce acoperă organele viscere. Excizia permite ca acest strat să fie decojit, și astfel țesutul endometriozic poate fi îndepărtat. Țesuturile de endometrioză profundă necesită o îndepărtare mai mare, iar pentru a realiza o rezecție completă a țesutului trebuie ca țesuturile normale sănătoase sa fie identificate de cele anormale, excizia permițând acest lucru.
Terapia chirurgicală: ablație
Ablația înseamnă arderea sau vaporizarea leziunilor endometriozice cu ajutorul energiei termice. În momentul laparoscopiei, endometrioza este identificată vizual și apoi un instrument care folosește un curent electric pentru a produce energie termică este folosit pentru vaporizarea sau arderea țesuturilor afectate. Există o serie de dezavantaje ale acestei abordări, inclusiv faptul că nu se obține un specimen pentru diagnosticul patologic.
Tehnicile de ablație termică nu distrug țesutul endometriozic în totalitate și permit doar tratarea bolii superficiale. Leziunile ce par superficiale sunt de cele mai multe ori leziuni profunde, astfel încât aceste metode vaporizează suprafața unei leziuni și lasă în urmă boală activă, mai ales în cazul nodulilor care infiltrează ligamentele uterosacrate.
În cazul endometriozei profunde care afectează intestinul, vezică, ureterele sau vase majore, există riscul de a deteriora țesutul subiacent și ca urmare, chirurgul nu va trata aceste leziuni de teama de a nu dăuna acestor organe. Din nou, boala activă poate rămâne în pelvis și va continua să provoace durere.